WZC Veilige Have
BESCHRIJVING PROJECT
Het project betreft een nieuwbouw woonzorgcentrum deels ter vervanging van bestaande kamers die verouderd waren, deels als uitbreiding van het bestaande WZC.
Programma:
- 153 kamers
- Polyvalente zaal
- kantoren voor de administratie
- kapsalon, pedicure, wellness...
- Het gebouw is grotendeels onderkelderd
ORGANISATIE VAN HET WZC
Elke bouwlaag bestaat uit 4 vleugels die elk een leefgroep van 12 of 13 kamers omvatten. Deze vleugels zijn geschakeld aan een centraal volume dat de leef- en eetruimtes omvat. De 2 leefruimtes of woningen zijn rug aan rug geschakeld met tussenin een gemeenschapelijke zithoek. Dit laat toe om steun te kunnen verlenen van de ene leefruimte naar de andere, indien nodig.
In het centrale blok bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes: verpleegruimtes, kiné, ... en een lobby. Deze lobby is geschakeld aan de centrale verbindingsgang die alle gebouwen op de site verbindt.
DUURZAAMHEID EN ECONOMISCHE HAALBAARHEID
Door optimaal te gaan isoleren is een K-peil 30 gehaald. Naast een geoptimaliseerde schil is er ook sterk ingezet op de technieken. In ontwerpfase werd er een kosten-batenanalyse uitgevoerd naar de meest rendabele technieken. Hierbij werd de investeringskost afgewogen ten opzichte van energieprijzen en de jaarlijkse energiebesparingen. Op basis van deze studie werd gekozen voor een warmtepomp. Door de omvang van het project werd er meer specifiek gekozen voor een geothermische warmtepomp in combinatie met een BEO-veld met verticale grondboringen en betonkernactivering. De warmtepomp heeft het bijkomende voordeel dat deze ook kan aangewend worden voor passieve koeling. Door te kiezen voor een systeem van betonkernactivering, waarbij de verwarmingsleidingen in de betonplaat worden gegoten, kan tijdens de zomermaanden gekoeld water door de leidingen worden gestuurd om zo de betonmassa af te koelen. Dit zorgt voor een aangename koeling, zonder luchtverplaatsingen (zoals bv. bij gewone aircosystemen). Ook voor de wintermaanden is dit een voordelig systeem gezien met zeer lage watertemperaturen kan gewerkt worden, hetgeen het rendement van de warmtepomp ten goede komt. Betonkernactivering is een ideaal systeem voor gebouwen met een permanente bezetting, zoals hier het geval is. Het gebouw wordt permanent op een homogene temperatuur gehouden, temperatuurschommelingen worden gedempt. Bovendien wordt de ingeblazen lucht van het D-systeem in de winter opgewarmd en in de zomer gekoeld door het BEO-veld. Gezien de grote hoeveelheid sanitair warm water is er geopteerd om deze te koppelen aan de bestaande WKK.
INTEGRATIE EN ARCHITECTURALE KWALITEIT
Ook bij deze referentie stond het gevoel van huiselijkheid voor de bewoners centraal: individuele kamer en kleinere afdeling, kleinschaligheid, …
Organisatie van het gebouw:
Het gebouw bestaat uit 5 bouwlagen: In de kelder bevinden zicht de technische ruimtes, personeelsruimtes en berging. Op het gelijkvloers, eerste en tweede verdieping zijn de zorgafdelingen ingeplant en op de bovenste verdieping zijn er assistentiewoningen voorzien.